"Kişinin burnunun ucunda olanı görmesi sürekli bir mücadele gerektirir" George Orwell : (Günah Keçisi)

29 Ocak 2019 Salı

Hep Güncel!

                        
"Türkiye'de Demokratik Düzene İlişkin Gözlem ve İstemler" başlıklı dilekçe 15 Mayıs 1984 salı günü Cumhurbaşkanlığı ve T.B.M.M. Başkanlığı'na verildi. Kamuoyunda "Aydınlar Dilekçesi" olarak adlandırılan yaklaşık iki bin imzalı metin, çok sayıda aydının katıldığı çeşitli toplantılarda belirtilen görüşlerin bir yazmanlar kurulunca kaleme alınmasıyla oluşturulmuştu. Dilekçenin verildiği gün Sıkıyönetim Komutanlığı metne yayın yasağı koydu. 18 Mayıs 1984'de bir yabancı gazetecinin sorusu üzerine Başbakan dilekçeden çeşitli bölümler okudu ve Başbakan'ın basın toplantısının bu bölümüne de yayın yasağı kondu ve aynı gün bu yayın yasağı ikinci bir emirle kaldırıldı.
20 Mayıs'ta Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı'nın emriyle Sıkıyönetim Askeri Savcılığı'nca soruşturma açıldı ve Altındağ 1. Noterliği'nde bulunan dilekçe ve imzalara el kondu.
20 Haziran 1984'te 46 kişi ve iki gün sonra 10 kişinin daha eklenmesiyle toplam 56 kişi hakkında Sıkıyönetim yasaklarına aykırı olarak bildiri dağıtmak suçundan Ankara 1 No'lu Sıkıyönetim Mahkemesi'nde dava açıldı. Daha sonra üç kişinin eklenmesiyle sanık sayısı 59 oldu. 18 Ağustos 1984'te ilk oturumu yapılan dava 7 Şubat 1986'da tüm sanıkların aklanmasıyla sonuçlandı.
 Aydınlar Dilekçesi Tam Metni 
https://m.bianet.org/biamag/insan-haklari/19444-aydinlar-dilekcesi-tam-metni