"Kişinin burnunun ucunda olanı görmesi sürekli bir mücadele gerektirir" George Orwell : (Günah Keçisi)

7 Şubat 2019 Perşembe

Atölye / Yolunuz Filyos'a Düşerse...

Zonguldak'ın tarihi kasabası Filyos'ta denize doğru yürüdük. Denizden gelenler, Mehmet Türkçelik'in elinde hayat buluyor. 
“Denizden Gelenler, Elimden Gelenler”
Öğretmen ve sanatçı Mehmet Türkçelik
 Nezahat Göçmen  Öncevatan
Tasarım ve mask sanatçısı emekli öğretmen Mehmet Türkçelik, Çaycuma Filyos beldesindeki atölyesinde deniz dalgalarının kıyıya attığı dal, ot, kök, odun parçaları, deniz canlılarının kabukları, türlü çeşit taşlar ve her şeyi tasarlayıp, biçimlendiriyor.
Evet, benim atölyem deniz kokar. Karadeniz’in ürkütücü fırtınaları benim bereketimdir. Ormanlardan derelere, nehirlere ve denize sürüklenen ağaç parçaları aylar süren yolculuktan sonra fazlalıklardan arınır. Kıyıya vuran bu ağaç parçalarına bizim buralarda (Filyos) çatuk derler.
Denizin işçiliğinden geçmiş cam parçaları, çakıl taşları, kolay işlenebilir inşaat artıklarından yüzler yaparım. Nedense yüzler yapmak çok hoşuma gider. Onları bazen süsler, giydirir; başına ot parçası, kilim ipleri, balık ağı parçaları koyarım. Olur sana saçı. Bir gün atölyemde işime yoğunlaşmış çalışıyorum. Bir ses: “Burası deniz kokuyor”. Filyos’ta arkeolojik kazıya katılan hocalardanmış. Kapıdan başını uzatmış, atölyemdeki objelere bakarak, bu sıcacık, beynime kazınan sözü söylüyor.
https://www.oncevatan.com.tr/kultur-ve-sanat/denizden-gelenler-elimden-gelenler-ogretmen-ve-sanatci-mehmet-h136634.html